Cum poți să vezi prin „ochii” inteligenței artificiale: ce este Paragraphica

de: Ozana Mazilu
11 06. 2023

Fă cunoștință cu Paragraphica, o „cameră” fără lentile care folosește date de locație și diverse instrumente AI pentru a genera imagini, în loc de fotoni de modă veche.

„Paragraphica este o cameră care utilizează datele de locație și inteligența artificială pentru a vizualiza o „fotografie” a unui anumit loc și moment”, se arată pe pagina web a proiectului. „Camera afișează o descriere a locației tale actuale, utilizând adresa, vremea, ora din zi și locurile din apropiere”.

„Când apeși declanșatorul”, continuă, „camera va crea o reprezentare fotografică folosind un AI text-to-image”.

Privește prin „ochii” inteligenței artificiale

Dacă Susan Sontag a spus că fotografiile obișnuite sunt o modalitate de a întemnița realitatea, nici nu putem începe să ne imaginăm ce ar avea de spus despre acest lucru. Sincer, totuși, având în vedere modul în care camerele omniprezente – și cu acele camere, rețelele sociale bazate pe imagini și fluxurile alimentate de algoritmi – au fost în viața noastră de peste zece ani, Paragraphica are sens ca penitență naturală.

Dacă, desigur, te întrebi „dar de ce?”, creatorul său Bjørn Karmann, un designer din Țările de Jos, are un răspuns.

„Pe măsură ce modelele AI devin din ce în ce mai conștiente, va fi greu de imaginat cum ar putea vedea lumea noastră fizică”, a scris el pe site-ul proiectului. „Aparatul foto oferă o modalitate de a experimenta lumea din jurul nostru, una care nu se limitează doar la percepția vizuală”.

„Paragraphica oferă o perspectivă mai profundă”, adaugă el, „în esența, unui moment prin perspectiva altor inteligențe”.

Conștient este un cuvânt puternic – și unii ar putea spune greșit – de folosit pentru o combinare a diferitelor instrumente AI generative. Karmann spune despre invenția sa că, mai degrabă decât să vadă prin intermediul luminii, așa cum o fac oamenii și camerele noastre convenționale, aceasta „vede” prin intermediul antenelor cu bot.

Prin metafora designerului, Paragraphica oferă oamenilor șansa de a „vedea” așa cum o face un program AI. Dar, în acest scop, s-ar putea argumenta că Paragraphica, care utilizează API-uri antrenate pe cantități uimitoare de conținut generat de oameni, nu vede sau înțelege de la sine – în schimb, doar generează o imitație a percepției umane.

Totuși, spre meritul său, Karmann a clarificat într-un thread de Twitter că această creație a sa este, pur și simplu, un „proiect de artă”, menționând în continuare că „nu are nicio intenție să facă un produs din asta”.